"”Friheden duer til alt godt, trældommen duer til intet godt i åndens verden, derfor vil vi have friheden med alle dens farer,” sagde Grundtvig i folketingssalen i 1849, og argumenterede for vide rammer for bl.a. ytringsfriheden.

Lige nu har denne diskussion desværre fået alt for stor aktualitet: For samtidig med at bomberne falder over Ukraine, lukkes der mere og mere ned for den frie, kritiske samtale, i særdeleshed i Rusland. 

Der er brug for at insistere på friheden. Og brug for at debattere, diskutere, synge og mødes i fællesskaber, hvor vi både er enige og uenige. Det kan du fx. være med til i Vartov eller i Grundtvigsk Forums mange kredse. 

/ Lise Korsgaard, Sekretariatsleder hos Grundtvigsk Forum, og Akademileder Ingrid Ank 

ARRANGEMENTER I VARTOV

Sangaften med Rasmus Skov Borring

Musiker og komponist Rasmus Skov Borring inviterer indenfor i sit arbejde med formidlingen af den danske sangskat, der indeholder både velkendt materiale og nye sange, som vi synger i fællesskab.

Tidspunkt: 16. marts
Pris: 30 kr.
Sted: Vartov, Farvergade 27, 1463 KBH K

Fællessang og fredagsbar

Har du lyst til at begynde weekenden med højskolesang og fredagsbar? Så kom til ‘Håndbajere og Højskolehits’ og syng med, når vi åbner sangbaren med højskolehits fra valgfrie hylder – og med øl til rimelige priser.

Datoer i foråret:
Fredag den 11. marts kl. 17-19
Fredag den 8. april kl. 17-19
Fredag den 13. maj kl. 17-19

Fri entré – du møder bare op!

Sted: Vartov, Farvergade 27, 1463 KBH K
 

ANDRE ARRANGEMENTER

Den grundtvigske midtbane: Frelsen & Det tabte paradis 

Dåb og dåbens betydning for ’frelsen’ er i disse år et reaktualiseret diskussionspunkt blandt præster – og uenigheden er stor. Til gengæld lader præsterne til at være enige om ikke at stille spørgsmål til, hvad de mener, når de siger ’frelse.’

Med inddragelse af perspektiver fra hhv. forfatteren Michel Houellebecq og den psykoanalytiske filosof Slavoj Zizek, vil vi på Den grundtvigske midtbane imidlertid se nærmere på ’frelsen’ i selskab med sognepræst Anders Raahauge og Ph.d. og fritgående teolog Mads Peter Karlsen.

Tidspunkt: 4. april 16.00-19.30 / frist for tilmelding 30. marts.

Pris: 100 kr. Prisen inkluderer aftensmad

Sted: Odense Valgmenighedskirke, Dronningensgade 1, 5000 Odense

Skolemødet: Læreruddannelse under lup

Deltag i en fælles debat om de aktuelle udfordringer som læreruddannelserne står overfor på skolemøde i Ollerup d. 26. april. 

Her kan du bl.a. blive klogere på spørgsmål om, hvad den gode læreruddannelse indeholder, hvad de studerende selv synes om deres uddannelse, lærerfaglighed og uddannelsespolitik. 

Sangværk i Vor Frelsers Kirke

Palmesøndag kan du opleve et nyt oratorium til tekster fra Grundtvigs store og mystiske digt NYAARS-MORGEN i Vor Frelsers Kirke.

Jakob Høgsbro er komponist og dirigent, og desuden medvirker Andrea Pellegrini, mezzosopran, Vor Frelser Kantori, Sune Auken, samt et kammerensemble bestående af musikere fra bl.a. DR Symfoni orkester og Den Kgl. Livgarde. 
 
Arrangementet er gratis og alle er velkomne.

Tidspunkt: 10. april kl. 19.30

Sted: Vor Frelsers Kirke, Sankt Annæ Gade 29, 1416 København K

Sociale medier og demokratisk samtale 

Tirsdag den 8. marts taler Lea Korsgaard, bestyrelsesformand for og medstifter af Zetland, i Ringkøbing Kirkehus om tidens udfordringer og muligheder for medier, offentlighed og folkestyre. Hvordan skal vi føre en fælles drøftelse af tidens udfordringer, når de traditionelle medier ikke længere kan samle befolkningen om en fælles debat?

Arrangementet finder sted i Ringkøbing Kirkehus. Entre for medlemmer 50 kr., for ikke-medlemmer 100 kr. Betalingen inkluderer kaffe og brød.

Flere oplysninger ved kontakt til formand Ole Lange på tlf. 9733 7011 /

LÆS, LYT OG QUIZ

Interview med Marianne Jelved. 

Vores årlige Mands Minde-foredrag er skudt i gang i Vartov. Hvert år inviterer vi en gæst til at fortælle om danmarkshistorien – med udgangspunkt i deres eget liv. I år er det Marianne Jelved, der går på talerstolen til de i alt seks foredrag.

Herunder kan du læse et destillat af indholdet i et interview til Kristeligt Dagblad. Foredragene udkommer også som podcast senere på året, hvor du kan få det hele med. 

Lyt til 'Tidsånd' med Ingrid Ank

I februar gæstede Ingrid Ank DR-programmet 'Tidsånd' til en samtale om almen dannelse i folkeskolen.

For hvilken plads skal faget Kristendomskundskab, Livsoplysning og Medborgerskab have i fremtidens folkeskole?

Quiz med og vind en bog fra Grundtvigsk Forums bogshop!


1.    Grundtvig var gift med: Lise eller Constance?
2.    Grundtvigs ældste datter hed: Meta eller Ellen Marie? 
3.    Grundtvigs mor syntes at Grundtvig skulle være: møbelsnedker
       eller præst?

Vi trækker lod om en af bøgerne i butikken (Gælder dog ikke ”Grundtvigs Prædikener i Vartov".)

Send dine svar og dit navn til bibliotek@vartov.dk senest søndag den 13. marts. Husk du kan quizze med på Grundtvigsk Tidendes Facebook hver fredag!
 

Kontakt

Grundtvigsk Forum

Farvergade 27

1463 København K

Ønsker du ikke længere at modtage nyhedsbrevet?

Afmeld dig 

Del siden